26 jan Doelen stellen in je werk
Doelen stellen
Waar kom jij ‘s morgens je bed voor uit? Opstaan is niet altijd makkelijk. Vooral in deze koude wintermaanden kan dat een uitdaging zijn. Uit eigen ervaring weet ik: als je een doel hebt dan stap je anders je bed uit. Misschien herken je dat wel… of misschien ontdek je nu bij jezelf dat je geen helder doel hebt. Daag jezelf dan uit om hiermee aan de slag te gaan. Wanneer je een doel voor ogen hebt dan wordt opstaan makkelijker, ook in deze koude wintermaanden.
Ga op ontdekking en krijg inzichtelijk wat je écht wilt. Beantwoord vervolgens de vraag: waarom wil ik dit? De vraag achter de vraag is altijd interessant. Hoe meer je bij jezelf doorvraagt hoe dieper je tot de kern komt. Andere vragen die je jezelf kunt stellen zijn:
- Waarom is dit zo belangrijk voor mij?
- Wat levert mij dit op?
- En als dit het mij oplevert, is dat dan wat ik écht wil?
- Als ik hiervoor kies, kies ik dan wat ik zelf wil, of doe ik dit voor anderen?
- Doe ik dit vanuit mijn hart of is geld mijn drijfveer?
Kom je bij je eigen kern terecht dan weet je ook wat je écht wilt. Wanneer je dat hebt gedaan, heb je het begin te pakken! De eerste stap is gezet.
Hoe maak je een doel bereiken leuk?
Daag jezelf uit om een moodboard te maken. Schrijf hierop alle punten die je nodig hebt om je doel te bereiken. Het mooie hiervan is dat alles heel inzichtelijk wordt. Zorg dat je er elke dag naar kunt kijken en vraag jezelf af of er nog aanvullingen zijn. Misschien ontdek je wel dat bepaalde punten toch van je moodboard mogen. Weet dat dit een proces is. Het bestaat uit: aanvullen, schrappen, herschrijven etc. Het hoort er allemaal bij.
Je doel op het vizier houden zorgt ervoor dat je scherp blijft. Je weet dan welke kant je hebt op te gaan. Wijk je af van je doel, dan kun je alsnog bijsturen: linksom, rechtsom of rechtdoor. Heb je geen duidelijk doel, dan blijf je zweven en zo kom je niet verder.
Hoe kan ik mijn doel bereiken?
Deze vraag brengt je verder in beweging. Lees mijn vijf tips en zet vandaag nog de eerste stap op weg naar je doel.
1. Train je mind
Het allerbelangrijkste is dat je leert om een groeimindset te hebben, althans dat vind ik. Heb je daar weleens van gehoord? Wanneer je een groeimindset hebt, dan heb je de overtuiging dat je beter kunt worden. Bijvoorbeeld door je vaardigheden, vermogens en capaciteiten te ontwikkelen. Dat heb je nodig wanneer je je doel wilt bereiken.
Het tegenovergestelde van een groeimindset is een fixed mindset. Dan heb je de overtuiging dat je iets niet kunt en dat dit zo blijft. Volgens deze gedachtegang staat het als het ware vast. Soms kan het zijn dat je gelooft dat je in het een beter kunt worden en dat je bij iets anders gelooft dat je dat niet kunt. Meestal wisselen we van mindset. Onthoud goed dat een groeimindset jou helpt wanneer je je doel wilt bereiken.
Wil je je mindset verbeteren en vaker een groeimindset ervaren? Lees dan mijn blog growth mindset training.
2. Creëer helpende overtuigingen
Misschien kom je wel tot de ontdekking dat je een belemmerende overtuiging hebt. Een voorbeeld is hiervan is: ‘Dit gaat me nooit lukken’. Weet dat dit een gedachte is die jij verzonnen hebt. Het kan ook zomaar zijn dat je dit veel in je omgeving hebt gehoord en dat je daardoor bent geloven dat dit de waarheid is. Mocht je dit bij jezelf herkennen, pak dan deze belemmerende overtuiging aan. In mijn blog belemmerende overtuigingen lees je hoe je dit doet.
Kies voor een helpende overtuiging. Een voorbeeld hiervan is: ‘Ik kan dit, met de kracht, motivatie en moed die ik heb.’
Plaats dit op je moodboard en maak hiervan een mooi kunstwerk zodat je er graag naar kijkt. Daarnaast is creatief bezig zijn sowieso inspirerend. Het zorgt voor een open blik en wie weet verschijnen er dan nog nieuwe ideeën.
3. Werk actiegericht
Neem elke dag een subdoel dat jou dichter bij je doel brengt. Evalueer aan het einde van de dag wat er goed ging en vraag jezelf af wat er in het vervolg beter kan. Door elke dag bewust te kiezen geef je je hersenen de signalen die het nodig heeft om je doel te bereiken. Dat creëert andere resultaten.
4. Beoefen zelfcompassie
Uit je comfortzone stappen brengt uitdagingen met zich mee. Die zijn niet altijd makkelijk. Zelfcompassie betekent lief zijn voor jezelf. Het zorgt ervoor dat je vanuit kracht kunt leven in plaats vanuit angst. Beoefen dagelijks zelfcompassie. Hoe je zelfcompassie creëert lees je in mijn blog zelfcompassie in je werk.
5. Ga met anderen in gesprek
Vertel anderen over je doel en vraag hulp. We kijken allemaal vanuit onze eigen bril. Hoe meer je op ontdekking gaat hoe meer je verrijkt wordt. Tenslotte levert kijken vanuit verschillende brillen meer mogelijkheden op.
Natuurlijk kan het zijn dat mensen niet positief reageren. Vraag jezelf dan altijd af waar dit vandaan komt. Vraag door en kijk voor jezelf wat bruikbaar is. Soms projecteren mensen hun eigen angsten op jou. Weet dat dit dan bij hen hoort.
Doelen stellen voor jezelf
Er zijn veel methodes die jou kunnen helpen om doelen te stellen en je doel te bereiken. In mijn persoonlijke coaching ga ik 1 op 1 met mensen aan de slag om hindernissen op te ruimen en positieve hulpbronnen te creëren. Wil jij dit ook? Neem dan contact met me op, dan kijk ik graag met jou naar de mogelijkheden.