
19 okt Growth mindset training
Het begint met de juiste mindset. En je zult je wellicht afvragen, wat is dan de juiste mindset? Er is onderzoek gedaan naar verschillende mindsets. In deze blog leg ik graag aan jou de verschillen uit. Ik ben benieuwd welke mindset jij hebt? Vervolgens geef ik jou 3 concrete tips om jouw mind te trainen.
Growth mindset en fixed mindset
Carol Dweck, een Amerikaanse psycholoog, heeft onderzoek gedaan naar de ‘mindset’ van mensen. Ze onderscheidt twee soorten mindsets: een growth mindset en een fixed mindset. Als je een growth mindset (groei mindset) hebt, ben je ervan overtuigd dat je beter kunt worden. Je hebt de overtuiging dat je iets kunt leren en dat fouten maken een logisch gevolg is van ontwikkeling. Mensen die een growth mindset hebben geloven dus dat ze zelf invloed hebben op de eigen ontwikkeling. Mensen met een fixed mindset (statische mindset) vermijden het maken van fouten en zijn ervan overtuigd dat ze niet beter of slimmer kunnen worden dan ze al zijn. Zij hebben de overtuiging dat ze geboren zijn met de capaciteiten die ze nu hebben en dat dit vaststaat.
De meeste mensen wisselen frequent van mindset dus het staat niet vast of je een fixed of growth mindset hebt. Zelf heb je invloed om jouw growth mindset te ontwikkelen zodat deze mindset bewust en vaker gebruikt wordt. Wanneer je deze mindset bewust ontwikkeld zul je opmerken dat deze growth mindset steeds groter en groter wordt. Weten dat je zelf invloed hebt op jouw persoonlijke ontwikkeling en dat je zelf nieuwe kansen kan creëren door hard te werken. Een growth mindset klinkt mooi toch? En dan nu nog de vraag hoe doe ik dat? Daar vertel ik jou graag meer over!
3 concrete tips voor het trainen van een growth mindset
1. De kracht van taal; wat zeg je tegen jezelf?
Voor het ontwikkelen van een growth mindset is het van belang dat je jezelf bewust bent van wat je tegen jezelf zegt. In de praktijk tijdens mijn coachingsessies merk ik regelmatig dat mensen zich niet bewust zijn van hetgeen dat ze tegen zichzelf zeggen. Als dat zo is dan zie je de zaken na het lezen van deze blog op een andere manier. 95% van hetgeen dat we doen gebeurt onbewust en 5% bewust.
Wanneer jij tegen jezelf zegt dat je iets moet, dan vreet dat energie. Je kunt beter tegen jezelf zeggen: “Ik wil echt”. Dit geeft energie, het maakt het makkelijker om het in de praktijk waar te maken. Onze hersenen geven andere signalen aan ons onbewuste.
Maak jouw gedachten en woorden positief: “Vandaag ga ik diegene op een communicatieve en rustige manier vertellen hoe ik naar deze situatie kijk”. De kracht van deze formulering maakt dat jouw hersenen deze informatie op de juiste manier oppakken. Veel mensen gebruiken het woordje ‘niet’ wanneer ze iets willen: “Ik wil niet mijn tekst vergeten wanneer ik een presentatie geef”. ”Wat blijkt? Ons brein pakt het woordje ‘niet’ niet op. Wanneer je tegen kinderen zegt: ‘Je mag dat snoepje niet’. Ja, we weten allemaal dat juist kinderen dat snoepje wel willen. Een ander voorbeeld: “Denk niet aan een roze olifant”. De kans is groot dat je meteen dacht aan een roze olifant. Herken je dit?
Terugkomend op het voorbeeld dat ik eerder noemde. Wanneer je tegen jezelf zou zeggen: “Vandaag ga ik niet op een botte en felle manier diegene vertellen hoe ik naar deze situatie kijk”. In deze zin staat het woordje ‘niet’, zoals je nu weet kennen onze hersenen dat woordje niet en kan onze ‘mind’ daar niets mee. Formuleer het positief en zie wat er gebeurt.
2. Vergroot jouw zelfcompassie:
Het vergroten van jouw zelfcompassie heeft positieve invloed op jouw mindset. Zelfcompassie betekent lief zijn voor jezelf, jezelf ook vergeven wanneer iets anders liep dan gepland en jezelf ook accepteren. Je kent dat gevoel vast wel. Je hebt iets gezegd waarvan je achteraf dacht: ‘Oh, dat was minder handig, ik had het beter anders kunnen verwoorden. Hierin is het van belang dat je dan erkent dat dit zo is. Wanneer je tegen jezelf zegt: ‘ik weet niet wat me overkwam’ maakt dat je geen ruimte geeft aan vergeving. Op dat moment had je een reden zo te praten of op die manier te handelen. Accepteer dat je op dat moment een keuze hebt gemaakt. Ontkennen is een vorm van weerstand en het maakt juist dat het schuldgevoel verder gaat groeien in plaats van dat het verdwijnt. Vergroot daarom jouw zelfcompassie, geen veroordeling naar jezelf, juist erkennen en ervan leren.
3. Verbind jouw body en mind:
Dit levert direct positieve voordelen op. Stel je hebt een moment waarin jij je gespannen voelt. Je merkt op dat jouw hartslag sneller gaat en jouw ademhaling hoog zit. Vervolgens voel je lichte paniek, je voelt je onrustig en je start bijna met dat spannende gesprek. Op dat moment kun jij jouw invloed in die situatie vergroten. Kies voor de juiste ademhaling. Weet dat je met jouw ademhaling direct meer rust creëert. Wellicht dat je nu denkt, waar doe ik dat? Ga naar de toilet en neem de tijd voor een goede ademhalingsoefening. Een voorbeeld: adem langzaam 4 tellen in via je neus totdat je longen vol zijn. Hou vervolgens je adem in voor 4 tellen en adem uit in 8 tellen. Hou dit even vast en herhaal dit proces meerdere keren. Doe het maar eens! Het fijne hiervan is dat je jouw adem altijd bij je hebt. Dit geeft kracht omdat je weet dat jij hier altijd de controle over kan uitoefenen.
Dit zijn enkele tips, direct toepasbaar in de praktijk, voor het trainen van een growth mindset. Als er iets op jouw pad komt heb jij de keuze, kies je voor de growth mindset of de fixed mindset?
Wil je meer tips? Lees dan mijn blog positief denken: hierin geef ik nog meer concrete tips! Alles wat je nu hebt gelezen neem je mee en daardoor wordt jouw mindset steeds sterker.
Veel plezier!